Tostada ( Pela)

"Tostada" or "pela" is a mouthwatering dish you can replace with pizza and if you like to experiment with food. It's really easy to make at home without need of special ingredients.
So before I share the recipe ,let's see how this dish look like.

Tostada

Tostada or Pela

Tostada
Tostada


To make tostada you will require the ingredients : 
1. For making tostada base :
  • all purpose flour
  • wheat flour
  • semolina ( suji)
 
Take all these flour in equal quantity add oil ,salt and water and knead the dough. It should be tight to make a base. After kneading you can make tostada base using rolling board and rolling pin.
After making base fry it in oil till it appear light red. Your base is ready. 

2. Tostada paste
To make tostada base take, 
  •  4-5 medium sized boiled potatoes
  •  3 carrots
  •  cabbage 
  •  2 medium sized shimla mirch ( capsicum)
  •  2-3 green chilies
  •  paneer
  •  coriander 
  •  turmeric powder
  •  cumin powder
  •  asafoetida
  •  salt 

Mash the boiled potatoes and add finely chopped carrots, cabbage, capsicum and green chilly.

To make paste ,take 1tbl oil in pan and saute the ingredients written above ,add turmeric powder, asafoetida, salt , cumin powder as per your taste .After that add crushed paneer and coriander.your paste is ready.

Now is the time for toppings
For topping you would require
  •  3-4 tomatoes 
  • 3 onions 
  • 1 capsicum
  • 1 bowl boiled corn  
Chop tomato, onion and capsicum finely and keep it aside.

To make tostada you will require 2 chutneys.
1. Pudina chutney
2. Tamarind chutney.

Process : 

To make tostada take a tostada base. Spread the pudina chutney on base. After that distribute tostada paste evenly on the base. After this add chopped tomato, onion, capsicum, corn as a
topping. Then spread some tamarind chutney over the topping. then after add sev we use in panipuri, and grate the cheese at the top most layer. Your dish is ready to eat. Its a super yummy dish ,give it a try.

 टोस्टडा 

टोस्टेडा जिसे पेला भी कहते हैं एक बहोत ही स्वादिष्ट वानगी हैं जिसे हम घर पे ही मौजूद सामग्री से बना सकते हैं। अगर आप pizza खाके बोर हो गए हैं और कुछ नया बनाने का सोच रहे हो तो जल्दी से टोस्टडा ( पेला) की रैसिपी देखके बना सकते हैं। 

टोस्टेडा बनाने के लिए इन सामग्री की जरूरत होंगी:
1. टोस्टेडा बेस बनाने के लिए :
- गेहू का आँटा
- मैंदा
- सूजी

इन सभी को समान मात्रा में लेकर कड़क आँटा गूंद ले और बोल बनाके चकला बेलन से रोटी( टोस्टेडा बेस) बना ले। बाद में इसे तेल में तल लें जब तक ये थोड़ा लाल कलर का हो जाये। बेस तैयार हैं।

अब बनाते हैं टोस्टेडा पेस्ट :
 इसे बनाने के लिए चाहिए होगा:
- 4 से 5 उबले हुए आलू
- 3 गाजर
- 2 शिमला मिर्च ( कैप्सिकम)
- पता गोभी
- 2-3 हरी मिर्च
- पनीर
- धनिया
- हल्दी
- हींग
- नमक
- जीरा पाउडर

उबले हुए आलू को मेश कर लीजिए और बाकी सब्जी को बारीक़ी से कांट लीजिए। पनीर को भी क्रश कर लीजिए। 
अब कड़ाई में 1tbl तेल लेकर ऊपर लिखी सब सब्जियो को डाल दीजिए व उसमे हल्दी, हींग, नमक, पनीर डालके थोड़ी देर पकाइए। 10-15 मिनट पकने के बाद टोस्टेडा पेस्ट तैयार हो जाएगी।

टोस्टडा बनाने के लिए हम 4 तरह के टॉपिंग्स का उपयोग करेंगे :
1. टमाटर ( 3-4 नंग)
2. प्याज ( 3 नंग )
3. शिमला मिर्च ( 1 नंग) 
4. उबले हुए मकाई के दाने

टमाटर, प्याज ,शिमला मिर्च को अच्छे से कांट ले जिसके साथ तैयार होता हैं टोस्टडा टॉपिंग्स।

इस डिश में हम 2 तरह की चटनी का उपयोग करेंगे जो कि हैं, 
1. पुदीना चटनी : इसे बनाने के लिए चाहिए होगा पुदीना, हरी मिर्च, अदरक, लहसुन , नमक, निम्बू। इन सभी सामग्रियो को मिक्सचर में डाल के पुदीना चटनी तैयार हो जाएगी।
2. खजूर इमली की चटनी 

टोस्टेडा बनाने की रीत : 
 सबसे पहले टोस्टडा बेस ले लीजिए। इसके ऊपर पुदीना की चटनी स्प्रेड कर दीजिए। इसके ऊपर टोस्टेडा पेस्ट से एक लेयर बना दीजिए जिसके ऊपर टमाटर, प्याज, शिमला मिर्च व मकाई के दाने की परत कर दीजिए। इसके बाद इमली की चटनी दाल दीजिए। उसके ऊपर सेव जोकि हम पानीपुरी में उपयोग करते हैं उसे डाल दीजिए और सबसे ऊपर चीज़ ग्रेट करके डाल दीजिए। बस इसके साथ ही तैयार हो जाता हैं टोस्टेडा। इस बेहद स्वादिष्ठ वानगी को घर पर एक बार जरूर बनाइए। 


Comments

You are welcome to share your ideas with us in comments !

Archive

Contact Form

Send