Plain Kulcha
Kulcha is an indian bread from north india. It is made using all purpose flour ( Maida) and served with Chole, Dal Makhani and Gravy Sabzi. here i have described the method of making Kulcha without using yeast or any special cooking requirement. So before i share the recipe lets see how this flat Indian bread which has an amazing texture and flavor looks like,
Process to make kulcha :
Kneading the Dough is first step and usually done 2 hrs before preparing the Kulcha, for kneading the dough follow the steps given below:
- Mix all purpose flour (500 Kg), Salt ( 1tsp) ,Sugar (1tsp), backing soda ( 2tsp) in a large bowl and make a well in the center.
- add 3 tbls curd in the well and 1 tbl oil. now begin to mix the flour with liquids using lukewarm water and knead it for at least 5 minutes.
- take a wet clean cotton cloth and cover the soft smooth dough for 2 hrs.
- After 2 hrs again knead the dough for some time.you can use some oil to make your dough smooth.
- make small balls and by using fingers flatten the balls at first using palms and fingers and then add black sesame seeds if nigella seeds are not available. i have sprinkled cumin seeds( optional) and chopped coriander too as you can see in photograph. you can also add ajwain seeds. after sprinkling all these ingredients flatten the ball more using rolling pin and rolling board.
- heat the tawa and put the kulcha on the tawa. cook it both sides first without using oil and then apply oil or butter and cook it properly.
- cook it till you find golden spot on kulcha.
- serve the hot kulcha with chole or dal makhani.
- ( Here i have knead the dough using kinley soda water, you can try this ,your kulcha would get super texture.)
कुलचा उत्तर भारत में प्रचलित एक प्रकार की भारतीय रोटी हैं जो की मैदा से बनती हैं। कुलचा आमतौर पर छोले , दाल मखनी या तो ग्रेवी वाली सब्जियों के साथ खाया जाता हैं। यहाँ पर मैंने बहोत ही आसान तरीके से कुलचा बनाने की पद्धति बताई हैं जिसमे हम बिना यीस्ट ही कुलचा बनायेंगे।
आइए जाने कैसे बनता हैं कुलचा :
कुलचा बनाने के लिए सबसे पहले हम आटा गूथेंगे, इसके लिए हमें चाहिए होगा :
मैदा ( ५०० ग्राम)
नमक ( १ टीस्पून )
शक्कर ( १ टीस्पून )
बेकिंग सोडा ( २ टीस्पून)
दही ( ३ टेबलस्पून )
कुकिंग ऑइल ( १ टेबलस्पून )
कुलचा बनाने के लिए सबसे पहले एक बड़े से बाउल में मैदा को छान ले और उसमे नमक, शक्कर व् बेकिंग सोडा डाल कर अच्छे से मिला लीजिये। इसके बाद बिच में खड़ा बनाके उसमे दही और कुकिंग ऑइल डाल दीजिये , इसके बाद हलके गरम पानी से 5 मिनट तक आटा गूंथिये।
मैंने यहाँ पे आटा गूंथने के लिए kinely soda water का उपयोग किया हैं,इससे मेरे कुलचे काफी सॉफ्ट और स्वादिष्ट बने थे, अगर ये ना हो तो आप हल्के गरम पानी से भी आटा गूंथ सकते हैं।
अब जब कि आटा गूंथ चुका हैं, उसे कम से कम दो घंटे तक गिले कपड़े में लपेटकर रख दीजिए।
दो घंटे के बाद आटे को थोड़ा सा तेल लगाके फिर से गूंथिये। इसके बाद गोले बनाके उसे पहले हाथ व उंगलियों से ही सपाट करे और जब वो पूरी के साइज के हो जाए तब उसपे काले तिल, कटा हुआ धनिया, जीरा, अजवाईन डाले। इनमे से आपको जो चीज़ पंसंद ना हो उसे न डालिये।
इसके बाद चकला बेलन लेकर पूरा पराठे की साइज़ का कुलचा बना ले जोकी पूरी तरह से सपाट होना चाहिए। कुलचे को ज्यादा पतला न करें।
जब कुलचा तैयार हो जाता हैं तो इसे गरम तवे पर सेंके। पहले दोनों तरफ बिना तेल या माखन से सेंके ,जब थोड़ा सेंक जाए तो दोनों तरफ तेल या माखन लगाकर तब तक सेंके जब तक सुनहरे बिंदु न दिखने लगे। कुलचे को ऐसे ही पूरी तरह से सेंके।
अब कुलचा तैयार हैं जिसे हम गरम गरम ही छोले या दाल मखनी के साथ खा सकते हैं।
હવે તો રિયલમાં ઘરે કુલચા બનાવડાવી ખાવા છે👌🏻😋😋
ReplyDeleteSure
DeleteVah very good
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